Nieuwbouw woningen Leiden

Voor een commercieel vastgoedeigenaar heb ik een woningplan ontworpen voor 9 woningen en 5 appartementen. Het plangebied bevindt zich tegen het centrum van Leiden aan. Op deze locatie kwam het bestaande winkelpand leeg, mij is gevraagd een herontwikkeling tot woningen te onderzoeken. De 9 rijwoningen staan aan de Haarlemmerweg, langs het water van de Haarlemmertrekvaart. Ze kijken uit over het water en hebben aan de achterzijde een binnenplaats met een tuin en per woning twee eigen parkeerplaatsen. De appartementen bevinden zich aan de achterzijde van het plan, in de Hansenstraat.

Hoofdopzet van het plan is het herstellen van het bouwblok. Het bestaande winkelpand pastte qua gebruik, schaal en materiaal niet in het huidige historische lint. Hiervoor in de plaats heb ik een  reeks woningen ontworpen die aansluit bij het ritme en de uitstraling van de bestaande woningen.

Om dit vorm te geven heb ik een mix gemaakt van 3 gevelafwerkingen en 2 woningtypologieën. Over deze woningen loopt een doorgaande dakopbouw als verbindend element. De materialen en zorgvuldige detaillering bepalen de verdere uitstraling van het blok. Keimwerk in combinatie met rode en donkerbruine stenen, daken met zinkafgewerkte dakplaten. Verzinkt stalen hekwerken in donkere kleur afgewisseld met hardglazen balustrades.

ontworpen in dienst van Architectenbureau van der Zee

Date:

Category: