Nieuwbouw 48 seniorenwoningen Op Houten

Vlak bij het Oude Dorp van Houten staan 48 luxe seniorenwoningen, projectnaam ‘Op Houten’. Een initiatief waar een groep Houtense senioren in 2011 al mee begon. ‘Wonen in een luxe, levensloopbestendige woning, op een prachtige plek in het dorp’. Dat kreeg ik mee als uitgangspunt voor het ontwerp.

Bij een levensloopbestendige woning woont iemand vaak in eerste instantie volledig zelfstandig en gezond. Daarom heb ik de woningen uitgewerkt als luxe appartementen zoals ook in een ‘normaal woongebouw’. Ruime kamers, chique afwerking en een grote buitenruimte. Geen uitstraling van een zorginstelling.

Maar als de zorgvraag wel verandert, is de woning eenvoudig aanpasbaar. De appartementen zijn allemaal rolstoelgeschikt en drempelloos. Daarnaast beschikken ze over Domotica, een systeem waarmee vanaf een Ipad aan de muur alle elektronica in huis geregeld kan worden. Mocht de bewoner op den duur meer zorg nodig hebben, dan kan dit systeem daarop worden aangepast. Door bijvoorbeeld een noodknop voor acute medische zorg aan te maken of een knop om de deur te openen voor een thuiszorginstelling.

Ook in de algemene ruimtes van het complex heb ik rekening gehouden met de doelgroep. Zo komt er een grote parkachtige tuin om het gebouw heen en is er een recreatieruimte met onder andere een biljart en bar.

 

ontworpen in dienst van Architectenbureau van der Zee

Date:

Category: